duminică, 4 iulie 2010

Dumnezeu

"Cel care zice ca nu exista Dumnezeu, fara sa-L defineasca intr-un mod complet si absolut, vorbeste fara sens. Astept definitia sa, iar dupa ce mi-o va da, sunt sigur dinainte ca ii voi putea spune: Sunt de acord cu tine, nu exista un asemenea Dumnezeu. Dar cu siguranta acesta nu este Dumnezeul meu. Iar daca imi va zice: "Defineste-l pe Dumnezeul tau", ii voi raspunde: Nu voi face asa ceva, pentru ca un Dumnezeu definit este un Dumnezeu terminat (Un Dieu defini est un Dieu fini - in textul original)."
Eliphas Levi-"Les paradoxes de la haute science"

11 comentarii:

  1. Problema nu este daca Dumnezeu exista sau nu ci cum sa luam legatura cu El si sa devenim una cu El... Ce folos ca exista daca nu-l cunoastem si nu-l cautam?
    Am dat drumul la comentarii dar nu au aparut nu stiu de ce...
    Spor pe cale, spor in cautare... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, scuze probabil e activata moderarea dar nu scrie pe blog...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca Dumnezeu nu exista si eu cred in El , nu pierd nimic, dar daca Dumnezeu exista si eu nu cred in El , atunci... pierd totul.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce Dumnezeu? Dacă Dumnezeul lui Pascal nu există şi există Zeus atunci ai de pierdut. Pascal nu are cum să aleagă să creadă în Dumnezeul său fără să piardă şansa de a câştiga dacă există alţi zei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu conteaza numele, religiile vorbesc despre acelasi Dumnezeu. Pascal face diferenta dintre a avea o religie si a nu avea deloc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dar religiile aleg sa Il asculte si sa Ii slujeasca in moduri diferite...Si atunci mai putem spune ca ne referim toti la acelasi Dumnezeu? Ce fel de Dumnezeu ar accepta tot ce nascocim noi, oamenii? Inchinare vinerea, sambata, duminica, niciodata...sarbatori peste sarbatori, traditii, legi...Oare acest Dumnezeu, ascuns in spatele atator nume, nu are si El o lege, niste asteptari?...

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca este vorba despre diferentieri, atunci nu numai religiile il concep diferit pe Dumnezeu, ci fiecare om. Nu gasesti doi oameni apartinand aceleiasi religii care sa aiba exact aceleasi conceptii. Dar de ce sa acordam importanta detaliilor si sa uitam esentialul?

    RăspundețiȘtergere
  9. pt ca Iisus Insusi a pus accent pe detalii...in tot ceea ce facea. Daca urmaresti, in intreaga Biblie se gaseste a atentie deosebita pt detalii. Acolo unde conteaza, intr-adevar.De aceea cred ca acestea conteaza. E adevarat ca si oamenii Il vad deosebit pe Dumnezeu, dar asta nu e vina Lui, ci a noastra, pentru ca nu stim sa Il descoperim asa cum El doreste...Si, mergand pe ideea ta, unde e diferentierea dintre "esential" si "detalii"?Ceea ce pentru mine este esential, pentru tine poate sa fie doar un detaliu nesemnificativ.Si invers. De aceea cred ca trebuie sa mergem la sursa si sa verficam atat "esentialul" cat si "detaliile" asa cum le concepe Dumnezeu. Biblia te si ma ajuta la aceasta...

    RăspundețiȘtergere
  10. pt holy graal: "Pascal face diferenta dintre a avea o religie si a nu avea deloc."

    nici pana acum nu ai inteles ca a avea o religie este egal cu a avea nimic?
    trebuie sa ai CREDINTA.

    RăspundețiȘtergere