"Quid mirum noscere mundum
Si possunt homines? Quibus est et mundus in ipsis
Exemplumque Dei quisque est sub imagine parva."
"Ce-i de mirare ca oamenii pot
Sa cunoasca lumea? Ei au si lumea in ei insisi
Si fiecare este in mic un model al Zeului."
Aceste frumoase versuri ii apartin lui Manilius, poet si astrolog roman din secolul I. Inteleptii din antichitate credeau ca in fiecare punct al universului este continut universul intreg, desi el insusi este constituit din aceste puncte.
Un fractal reprezinta o figura geometrica fragmentata care poate fi divizata in parti, astfel incat fiecare parte sa fie o copie in miniatura a intregului. S-au observat diverse elemente din natura care au la baza fractalii si se crede ca universul ar fi alcatuit dupa aceasta armonie.
Termenul de "fractal" a fost introdus abia in secolul trecut dar ideea apartine timpurilor foarte vechi.
In Biblie se spune ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, stiintele esoterice vorbesc despre corespondenta dintre microcosmos si macrocosmos, hermetismul ne invata ca ceea ce este jos este la fel cu ceea ce este sus. Fiecare om reflecta imaginea intregului,fiind un mic univers, de aceea cunoasterea de sine este atat de importanta. Cat de frumos se regasesc aceste idei in cateva cuvinte care ar trebui sa fie legea cunoasterii: "Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste lumea."
vineri, 16 aprilie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu