miercuri, 5 mai 2010

Dreptul, datoria si libertatea

"Trebuie sa faci ce vrei atunci cand vrei ce trebuie. Aceasta este legea libertatii!Cu alte cuvinte orice om are dreptul sa isi faca datoria." Eliphas Levi

Omul are dreptul sa isi faca datoria. Pare paradoxal dar nu este.
Legea divina este binele in toate nuantele lui: adevarul in cunoastere, intelepciunea in gandire, dreptatea in judecata, fraternitatea intre oameni. Datoria omului este sa respecte aceasta lege dar daca face binele de dragul binelui atunci acesta nu mai este o datorie, ci un drept.
Liberatea absoluta insemna numai drepturi si nicio datorie. Cel care cauta adevarul, lupta pentru dreptate si isi da viata pentru binele semenilor este liber pentru ca datoria pe care si-o indeplineste cu placere devine drept.
A-ti gasi fericirea in implinirea legii, adica a face ca dreptul sa coincida cu datoria, aceasta este libertatea. A nu respecta legea divina inseamna a fi sclav.
Asa cum am mai spus, raul provine din necunoastere. Cand oamenii vor intelege ca legile sunt facute pentru a-i conduce la fericire, atunci va incepe eliberarea. Atunci se va realiza promisiunea Marelui Maestru: "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face liberi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu