miercuri, 30 iunie 2010

Religia

Toate religiile vorbesc despre iubirea fata de Dumnezeu si fata de semeni, despre lupta cu viciile si renuntarea la ego, despre atingerea starii de iluminare sau mantuire.
Peste tot se gasesc aceleasi invataturi despre renuntarea la lucrurile trecatoare si bogatiile iluzorii in schimbul cautarii valorilor eterne.
Religiile cauta sa uneasca toti oamenii si, de aceea, contrazicerile pe teme religioase trebuie evitate pentru ca duc la dezbinare. Legea este aceeasi, difera doar forma de exprimare si influentele vremii sau ale locurilor.
De-a lungul timpului, oamenii au uitat lucrurile esentiale care ii leaga si s-au pierdut in detaliile care, li se parea lor, ii desparteau.
Hillel rezuma legea lui Moise in cateva cuvinte:
"Ceea ce tie nu iti place, nu ii face aproapelui tau. Aici este intreaga lege, restul nu este decat comentariu asupra ei."

14 comentarii:

  1. Vorbeai mai jos de iluminism și scăparea de sub lanțurile dogmei. E interesant cum de fiecare dată când este atacată religia, se răspunde „dar nu ăsta este Dumnezeul în care cred”. Toți teologii de astăzi poartă discuții elevate, dar după asta încurajează inocularea în copii a vechilor mituri precum potopul și arca lui Noe, șarpele și mărul. La orele de religie nu se vorbește în termeni frumoși cum faci tu aici.

    Ai un profil impresionant. De ce nu ieși cu totul din mlaștină și recunoști că ești panteistă? Mă îndoiesc că tu crezi că o figură celestă a creat lumea în șapte zile. De ce crearea de poezie artificială când suntem înconjurați de poezie reală, atât aici pe planeta noastră albastră cât și dincolo, în univers.

    Religia caută să unească toți oamenii la fel cum vechii împărați romani au aspirat să unească toți oamenii sub o singură mână de fier. De ce să nu dăm vălul la o parte, să respirăm aerul libertății de conștiință. Să putem discuta cu adevărat despre etică, știință, filozofie, artă, despre oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, vorbeam despre iluminism si despre dogmele inventate la acea vreme. Este o mare diferenta intre adevarata religie si cea promovata atunci. In general cei care sunt impotriva religiei aduc argumente contra unor lucruri care nu apartin adevaratei religii.
    Un om moral nu poate sa nu regaseasca in religie cele mai inalte principii morale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci care este adevărata religie? Nu e ceea ce consideri tu ca adevărată religie la fel de inventat?

    Vrei să spui că tu fără religie și dumnezeu, ai ieși pe stradă și ai începe să omori lume?

    RăspundețiȘtergere
  4. Am tot auzit vorbindu-se despre cate victime a facut crestinismul in trecut. Invatatura crestina este: "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti". Cum s-ar putea omori in numele fraternitatii? Atunci nu esti de acord ca este o mare diferenta intre adevarata religie si ceea ce s-a mai adaugat la ea pentru a sprijini interesele vremii?

    RăspundețiȘtergere
  5. Învățătura creștină este iubește-ți aproapele atâta timp cât e și el în partidul tău, adică creștin, citește aceași carte ca și tine și nu e deranjat de contradicțiile din cartea aceea. Și mai ales, doctrina creștină e de natură sado-masochistă, Zeul suprem se încarnează în propriul să fiu pe care îl trimite într-o misiune sinucigașă pentru niște presupuse păcate făcute de oameni înaintea nașterii tale și mai ales păcate pe care încă nu le-ai comis. Astfel acest personaj este torturat și moare în chinuri groaznice, iar de atunci toți creștinii venerează treaba asta. Hai să respecăm asta și să ne trăim viața ca și cum un film de groază poate fi sursă de morală și bună conduită.

    Regula de aur, nu-i fă altuia ce ție nu-ți place, sau oricare variantă pe aceleași linii, a apărut cu mult înaintea religiei, altfel nu am fi fost în stare să formăm structuri sociale atât de complexe.

    Nu ne tragem morala din religie, ci vice-versa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Invatatura crestina este iubeste-ti aproapele neconditionat, adica indiferent daca este crestin sau nu, prieten sau dusman, inclinat mai mult spre rau decat spre bine si orice alte conditii.

    RăspundețiȘtergere
  7. da-mi voie sa te contrazic...religie nu e aceea care vorbeste despre iubirea fata de Dumnezeu, ci aceea care vorbeste despre iubirea lui Dumnezeu (fata de oameni). Din aceasta iubire izvorasc toate celelalte: si iubirea fata de semeni si fata de Dumnezeu. Si nu peste tot se gasesc aceleasi invataturi...este adevarat ca miezul este acelasi, dar diferentele sunt esentiale...

    RăspundețiȘtergere
  8. Așa...și care religie vorbește despre iubirea zeului față de oameni? Unde regăsim așa ceva? În Deuteron, oare? În crucificarea macabră a unui om cu iluzii de grandoare? În coran-ul misogin și fascist?
    O să spui, nu asta e religia adevărată. Ba, asta este religia adevărată. Credința într-o ființă supremă și supranaturală. Vrei să vorbești despre iubire între semeni? Fă-ți un serviciu, numește-te umanist(ă). Hai să lăsăm prostiile și să vedem într-adevăr, cu mintea lucidă, cum putem trăi cu toții mai bine împreună, cum ne putem să ne bucurăm mai bine de tot ceea ce am realizat bun până acum ca și specie fără să le otrăvim cu iluzii orwelliene.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca tii la morala si speri la o lume a fraternitatii intre oameni, nu inteleg cum de nu regasesti in religie aceste idei. Unde este mai multa umanitate decat in invatatura lui Iisus, "Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti"?

    RăspundețiȘtergere
  10. Înainte de a trece mai departe, nu e iubește-ți aproapele ca pe tine însuți, ci iubește-ți vecinul... cu alte cuvinte iubește pe oricare alt membru al comunității în care eu predic, adică evreii.

    Matei 10:34 Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.

    Matei 10:34 Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.

    Matei 13:42 Si-i vor arunca pe ei in cuptorul cu foc; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.

    Luca 13:47 Iar sluga aceea care a stiut voia stapanului si nu s-a pregatit, nici n-a facut dupa voia lui, va fi batuta mult.

    Asta așa doar să vedem ce „hipiot” e personajul ăsta Isus. Și nici măcar nu am menționat episodul sado-maso cu crucificarea, temă centrală a creștinătății.

    Dar să presupunem că Isus e într-adevăr moral. De ce ai nevoie de un vraci care merge pe apă să fi moral? Nu ți se pare mai pur să o faci pentru că așa consideri de cuviință?

    Și la urma urmei, de ce Isus? De ce nu Confucius? De ce nu Buddha, Krishna sau Horus? De ce nu Socrate sau poate John Lenon?

    Cum poți vorbi de iluminism și totuși să cobori atât de jos?

    RăspundețiȘtergere
  11. Pt andrei: pt ca ei sunt doar oameni...Aici tu pierzi ceva. Isus a fost(si este) Dumnezeu. Crucificarea a avut loc datorita unor oameni asemenea tie, care stiau ce trebuiau sa faca, dar au ales altfel. Si, as vrea sa imi dai un exemplu cand tu iubesti neegoist...Isus exact asta a facut. Confucius, Buddha si ceilalti nu aveau nimic altceva de oferit decat idei proprii.Daca urmaresti viata lor, o sa vezi diferente majore intre Isus al meu si Ceilalti ai tai; in bine ma refer. Si textele alea...sa fim seriosi...sunt cam scoase din context...

    RăspundețiȘtergere
  12. Doar oamenii există. Isus a fost adus la rang de Harry Potter de către oameni. Biblia a fost scrisă de către oameni.
    Asta e deja clasic cu scosul din context, scrie sau nu scrie asta în biblie? A zis sau nu personajul Isus asta? Și asta doar în noul testament, să nu întrăm în vechiul că e vai de noi.
    În legătură cu crucificarea, e cel mai important lucru al creștinătății, că Isus e un zombi. Punct. Simplu.
    E dreptul fiecăruia să ia cartea asta grotească ca și model, dar să nu se aștepte la respect.

    Și oricum, nu e nevoie să continuăm discuția, am înțeles. Practic tu ai face rampage dacă nu ai fi aflat de Isus.

    RăspundețiȘtergere
  13. ok...pe undeva iti inteleg punctul de vedere...insa sper ca aceasta sa ti se schimbe...intr-un final...p.s:degeaba spui ca e clasica chestia cu scosul din context; exact asa se intampla...

    RăspundețiȘtergere
  14. M U I E la iehovisti, mormoni si atei!

    RăspundețiȘtergere