miercuri, 7 iulie 2010

Fericirea

Doua lucruri tin omul departe de fericire: temerile si dorintele egoului. Vorbind despre fericire, Sfantul Augustin spunea ca atat timp cat cineva isi doreste ceva nu este fericit pentru ca nu il are. Iar daca il va avea tot nu va fi fericit pentru ca ii va fi teama sa nu il piarda. Sa nu cautam, deci, fericirea in lucrurile trecatoare, ci in valorile eterne. Nu strangeti comori pe pamant, spunea Iisus. Si totusi, cate razboaie nu s-au facut pentru o bucata de pamant si cate victime nu a facut stralucirea aurului? Si ce conducator, cucerind chiar lumea intreaga, ar putea trai fericit? Multumirea ar fi repede inlocuita de plictiseala ori de nelinistea pierderii imparatiei. Adevarata fericire ii apartine omului care isi traieste viata pentru ceilalti, cautand binele si dreptatea si fiind gata sa renunte la orice in favoarea aproapelui. Chiar daca semenii nu ii vor recunoaste meritele ci dimpotriva, ii vor rasplati binele cu rau, luandu-i chiar viata, nu va pierde nimic. Adevaratele comori sunt in cer.

3 comentarii:

  1. Da, sunt de acord intru totul, dar....daca fericirea este numai in cer, ce cautam noi pe pamant, ptr. toti ne dorim aceasta fericire.
    Daca nu am mai dori nimic, atunci nu am mai putea creea nimic. Totul va fi in stagnare, nimic nu ar mai fi evoluat.
    Evoluam prin dorintele si gandurile noaste.Cu cat gandim mai intes, cu atat ne indeplinim orice dorinta.
    Sigur ca nu orice dorinta ne este necesara, dar....trebuie sa fim constienti sa alegem ceva care sa ne inalte si spiritual.
    Cred ca ne putem dori orice, dar sa nu ramanem atasati de acele realizari, sa fim in stare sa renuntam oricand la ele.
    Trebuie sa ramanem liberi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comorile din cer despre care vorbea Iisus se refera la valorile morale, la virtuti. Comorile de pe pamant sunt doar lucruri trecatoare iar atunci cand omul nu este destul de puternic pentru a le stapani devine sclavul lor.

    RăspundețiȘtergere