luni, 11 octombrie 2010

Iubirea de umanitate

Fraternitatea este marele ideal al omenirii.
Nu este pace si fericire pe pamant pentru ca iubirea de umanitate nu depaseste iubirea de sine. Cand ne vom invinge egoul, ne vom da seama ca facem parte din marea familie a umanitatii.
Fiecare om in parte traieste drama lui Faust, inteleptul nefericit care imbatranise inchis in laboratorul lui si care, supus tentatiilor mefistofelice, incheie pactul cu diavolul. Acesta ii promite ca ii va indeplini toate dorintele pana cand va fi atat de fericit incat va cere clipei sa se opreasca pentru a se bucura de ea. Atunci inseamna ca Mefisto si-a implinit datoria si ca sufletul lui Faust va merge in iad. Desi este intienerit si primeste tot ce vrea, Faust nu este fericit. Timpul trece si el ajunge iar batran. Ultima sa dorinta este sa intemeieze o asezare in care oamenii sa munceasca impreuna si sa traiasca liberi. Abia atunci este cu adevarat fericit si cere clipei sa se opreasca. Moare, dar sufletul lui nu ajunge in iad, ci este inaltat la cer de ingeri. Dragostea de umanitate l-a mantuit.

10 comentarii:

  1. Ce naiv.. vai, mi-a curs o lacrima.

    Nimeni nu merita mantuire. De ce sa merite omul mantuire cand e doar un alt animal in bataia vantului? La cat de smintit e omul.. toata specia merita sa arda in iad pentru eternitate.

    Diavolul e natura umana, in special in femeie. Nu poti mantui diavolul. E imposibil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Diavolul e personificarea tentatiilor egoului. E greu sa scapi de vanitate, e cel mai greu, dar nu e imposibila mantuirea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, iubeste pe toata lumea si poti sa faci ce vrei.

    RăspundețiȘtergere
  4. holy graal draga, astia care nu se pot iubi pe ei insisi destul tre sa iubeasca pe altii ca sa compenseze.

    eu fiindca sunt narcisist si ma iubesc prea mult tre sa urasc pe ceilalti.

    cam asa inteleg eu faza asta cu dragoste-iubire fata de umanitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. E vorba de iubirea neconditionata. Pe tine te iubesti pentru ca ai anumite calitati pe care nu le regasesti si la ceilalti. Nu mai avea asteptari,pretentii, conditionari...

    RăspundețiȘtergere
  6. nu cred ca exista ceva neconditionat pe lume. si iubirea apare in anumite conditii, ca doar nu te indragostesti de exemplu de un necunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, dragostea de umanitate mantuieste , pt ca ea arata ca nu esti un narcisist irecuperabil, care tinde doar spre fericirea lui interioara. Daca tinzi si spre fericirea celor din jurul tau, sufletul ti se inalta, insa, da, trebuie sa fie o iubire neconditionata cea pe care o nutresti pt ceilalti. Nu-i iubesti pentru niste calitati, sau pt lipsa unor defecte, ii iubesti pt ca sunt ei, si doar ei, ii iubesti ca spirite, nu ca acumulari de avantaje...

    RăspundețiȘtergere
  8. Să vă băgaţi dragostea pentru umanitate în fund. Dragostea asta nu doar că e iluzorie dar nici măcar nu acţionaţi după ea, nici una din voi nu iubiţi necondiţionat, nu vă mai minţiţi atâta. Sunteţi selective ca orice alt om.

    RăspundețiȘtergere
  9. Lex, poate inca nu reusim sa iubim neconditionat, dar tindem spre asta.

    RăspundețiȘtergere